Si te Vizitosh Romën ne 3 ditë

Ne kete artikull do ju shjegojm si te viziton qytetin e mrekulleshem,qytetine e perjetshem, Roma.

Nje premise,te vizitosh Rome-n totalisht,eshte e pamunder dhe per nje muaj!

Por ne ju kemi bere nje guide qe te shikoni dhe te shijoni sa me shume nga qyteti i Rome-s,monumentet me te rendsishem dhe ato cfar nje turist nuk duhet te humbasi ne qytetin e Rome-s.

Dita e Pare:

1 -Piazza del Popolo

Come visitare Roma in 3 giorni Piazza del Popolo Fillojmë nga Piazza del Popolo. Origjina e emrit të sheshit është e paqartë: ka një etimologji që buron nga “njerëzit” nga populus Latine (Pioppo), bazuar në traditën se  ishte në këtë zonë, një pyll me plepa ku ndodhesh varri i Neronit

 

2 – Piazza di Spagna

Come visitare Roma in 3 giorni Piazza di Spagna

 

 

 

 

 

 

3 – Fontana di Trevi

Come visitare Roma in 3 giorni Fontana di TreviTë vizitosh Romën dhe mos  të shikosh monumentin më të famshëm në botë! Tema e skulpturës është deti. Skena është e dominuar nga një qerre formuar si guack në të cilën ndodhet statuja e madhe e Oceano nga Pietro Bracci, rrethuar në anësore nga statujat e “Salubrità” dhe “Abbondanza” nga Filippo della Valle; Skulpturë dhe arkitektura barok janë të ndërthurura dhe përzierje , në një spektakël madheshtor ujore.

Një traditë e njohur thotë : duhet hedhur një monedhë te “Fonta di Trevi”, sepse në këtë mënyrë ju me siguri do të ktheheni përseri në Rome. Monedhat, të mbledhura e përditë, janë të destinuara nga komuna e Romës për  bamirësi.

 

4 – Piazza Colonna

“Piazza Colonna” merr emrin e vet nga Kolona e Mark Aurelit që  qëndron këtu që nga kohët e lasht.Sheshi, u ndërtuar në fund të shekullit të gjashtëmbëdhjetë nga Papa Sixtus V, ndodhet në qendrë  te “Via del Corso”, në afërsi të Montecitorio dhe Pantheon, jo shumë larg nga “Piazza Venezia”. Sheshit ka një formë drejtkëndëshe, me një kolonë qendrore e Mark Aurelit, dhe është e rrethuar nga disa prej ndërtesave më të rëndësishme historike në Romë. Këtu, drejtë para kolonës, është hyrja e Palazzo Chigi,selia e Këshillit të Ministrave. Në të majtë të kësaj është Palazzo Wedekind, selia  e  gazetës”Il Tempo , e cila përmban një portik formuar nga kolona  Jone.

4 – Montecitorio

Come visitare Roma in 3 giorni MontecitorioHistoria e ndërtesës ka filluar në gjysmën e parë të 1600, kur Papa Innocent X ka porositur Gian Lorenzo Bernini për të ndërtuar një banesë për familjen Ludovisi. Bernini, një përkthyes i jashtëzakonshëm i barokut romake, krijoi një ndërtesë që, si në strukturën dhe dekorimin, ishte përshtatur me morfologjinë e territorit.  Papa vdiq në vitin 1655, puna duhej të ndërpritet papritmas për shkak të vështirësive ekonomike të Ludovisi, që do të merren më shumë se tridhjetë vjet më vonë me urdhër të Papa XII Innocent (i famshëm për “antinepotismin” e tij), i cili fillimisht donte të përdorte ndërtesën si një hotel për të varfërit,por u vendos më vonë organi më i lartë të administrimit të drejtësisë:”Curia Pontificia”.

Mbas vdekjes së Bernini, il projekti i kaloj Carlo Fontana qe ndryshoj shume projektin origjinale. “La Curia”u inagurua në 1696. Pallati ka qënë dhe selia e Prefektures së Romës. Sot Pallati eshte selia e Dhomës së Deputetve.

5 – Pantheon

Come visitare Roma in 3 giorni PantheonPantheon (“Tempulli i të gjithë perëndive“) është një ndërtesë e Romës së lashtë, e ndërtuar si një tempull për perënditë e të gjitha feve. Romakët e quajnë atë  “Rotonna” ne menyr miqësore (“La Rotonda“).
Ne Fillim të shekullit të shtatë, Pantheon u shndërrua në një kishë të krishterë, të quajtur Santa Maria e Dëshmorëve, e cila lejoi atë për të mbijetuar pothuajse e paprekur pa plaçkitje bërë në ndërtesat e Romës klasike nga Papët.

5.1 – Caffè Sant’Eustachio

Një nga kafe të mirë në Itali. Bar-i është i vogël, por ju nuk mund ta humbisni pa shkuar.

6 – Piazza Navona

Foto della guida di come visitare Roma in 3 giorni | Dritte e MappePiazza Navona është nja nga vëndet më të rëndsishme për të vizituar në Romë.Në kohet e Romës së lashte, ishte “Stadiumi i  Domiziano” qe u ndertua  nga perandori Domiziano ne shekullin e III . Ishte i gjate 276 metra, i gjere 54 e merrte  30.000 spetator.

Obelisku qe ndodhet tani te “piazza” me para nuk ka qene aty , por vin nga  Cirku Massenzio.

7– Piazza San Pietro

Come visitare Roma in 3 giorni Piazza San PietroKjo është sheshi më i afërt në  zemren e katolicizmit; Për më tepër, kolonada e madhe ovale ka qenë gjithmonë e konsideruar si figura e dy kraheve të mëdha që të përqafojn besimtarët.
Duke pasur parasysh rritjen e frekuentimit , sheshi është bërë (të paktën në verë) një shtëpi për shumë ceremoni të madhe liturgjike kryesuar nga Papa.

 Eshtë bërë zakoni i “Angelus Domini”, cdo të dielën në orën 12:00, kur Papa shfaqet në dritaren e zyres të tij, ai përshëndet turmën e mbledhur, e bën një fjalim të shkurtër, lexon lutjen Angelus dhe i jep bekimin.Sheshi eshte pjese e Shtetit Vatikan.

8 – Keshtjella Shen Angelo

Come visitare Roma in 3 giorni Castel Sant'AngeloIniciuar nga perandori Hadrian 125 si mauzole funerali,mbaroj se ndertuari nga Antonino Pio ne 139. U ndertua perball “Campo Marzio” me te cilun u bashkua nga nje ure, Ponte Elio. Il Mauzoleu priti eshtrat e imperatorit Adriano dhe te gruas e tij Sabina, te imperatorit Antonino Pio, dhe te gruas e tij Faustina maggiore dhe te tre femive te tyre , Lucio Elio CesareCommodo, te imperatorit Marco Aurelio.

Keshtjella ka marr emrin aktual ne  590. Atë vit, populli i Romes u goditen nga “peste”për të shmangur  u organizua një procesion solemn pendimtar ne te cilin mori pjesë  Papa Pope Gregory i I . Kur procesion arriti pranë “Mole Adriana”,Papa pati vizionin e arcangelo Michele. Vizioni u interpretua si një shenjë qiellor per  fundin e shpejtë të epidemisë, gje qe ndodhi. Nga atehere u quajte ” Castel S. Angelo”.

Dita e Dyte

1 -Colle i Quirinale dhe Pallati
Fillojm diten edyte nga “Colle Quirinale” (ne latinisht, Collis Quirinalis) eshte nja nga shtat kodrat ku u themelua Roma.Pallati “Qurinale” sot eshte rezidenca e Presidentit se Republikes Italiane.

2 – Terme e Caracalla

come-visitare-roma-in-3-giorni-terme-caracalla Termet e Caracalla ose  Antoniniane është nja nga vendet që dueht vizituar me patjter . Përbëjnë një nga shembujt më të mëdhenj të termeve perandorake Romë. u ndërtua nga perandori CaracallaAventino, nga 212 dhe 217 . Termet e Caracalla mirëprisnin me shume se 1.500 persona.

3 – Trastevere

come-visitare-roma-in-3-giorni-trastevereEshte nje lagje e  Romes; ndodhet ne perendim te liumit Tevere,ne juge te Città del Vaticano. Ermi ka prejardhje nga latinishtia ” trans Tiberim (Përtej Teveres).

Nata është e mbushur me njerëz, si italiane dhe të huaja, mbushur me restorante dhe bare.Mund te gjeni ristorante tipike Romane (shum i fameshe eshte  Cencio La parolaccia për shkak të ofendimeve të ndërsjella) dhe piceri.

3.1 – Trastevere Naten
Trastevere është një lagje e mrekullueshme për të dal gjatë natës, bukuria e rrugëve të ngushta, rrugicat dhe sheshet do të ju godasi ju siguroj te shkoni!

Dita e Tret

1 – Piazza Venezia e Vittoriano

come-visitare-roma-in-3-giorni-piazza-veneziaMonumenti i eshte Dedikuar Mbretit Vittorio Emanuele II.

2 – Campidoglio

Campidoglio i quajtur dhe ” Monte Capitolino (Mons Capitolinus)” eshte nje nga  shtat kodrave  ku u themelua Roma.

3 – Foro Romano

come-visitare-roma-in-3-giorni-foro-romano Foro Romano (Forum Romanum) formonte qendrën politike, fetare dhe tregtare te Romës

4 – Colosseo

come-visitare-roma-in-3-giorni-colosseoKoloseumi ose i njohur fillimisht si Amfiteatri Flavian , është një amfiteatër gjigant në qendër të qytetit të Romës. Struktura origjinale e tij ka një kapacitet rreth 45,000-50,000 ulëse spektatorësh. Kolosumi u shfrytëzua për gara gladiatorësh në sy të publikut. Filloi të ndërtohej në lindje të Forumit Romak gjatë viteve 70 dhe 72 nga imperatori Vespasian. Amfiteatri si një ndërtesë më e madhja e gjithë historisë së Perandorisë Romake u përfundua në vitin 80 pk nën udhëheqjen e perandorit Titus, kurse disa modifikime pësoi dhe gjatë sundimit të Domitianit.Koloseumi u shfrytëzua rreth 500 vjet me garimet e fundit të evidentuara në shekullin e VI pas datës tradicionale të dështimit të Romës në vitin 476. Sikurse mbajtja tradicionale e garave të gladiatorëve në këtë godinë janë mbajtur dhe shumë spektakle tjera të cilat kishin gjithmonë karakter gjakderdhës – dëfrim në vuajtje të të tjerëve qofshin njerëzit nga njerëzit, njerëzit nga kafshët ose kafshët nga njerëzit.

5 – Circo Massimo

Circo Massimo eshte nje cirke i lashte romak, per garat e kuajve. Ndodhet midis Palatino dhe Aventino.

6 – Bocca della verità

come-visitare-roma-in-3-giorni-bocca-della-verita

Goja i së Vërtetës , eshte nje nga monumente qe duhet te vizitoni ne  Rome .

Fundi i udhëtimit
Nëse ju ngelet kohë ju mund të vizitoni mrekulli te tjera e këtij qyteti te përjetshme, qe jane te pafunda.

Me Shume Informacione

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s